Naše Obec

Zamyšlení: Autobusové zastávky na obchvatu

Kdo by si nepřál vychutnat si tu krásnou přírodu a okolní krajinu, když čeká na autobus, místo toho, aby byl ukryt za nevkusnými, uzavřenými stěnami zastávky? Nechme si foukat do vlasů a pořádně se promrznout, to je přeci zážitek, který stojí za to.

Zamyšlení: Autobusové zastávky na obchvatu
Autobusová zastávka – směr Kolín

A co teprve pocit vzrušení a dobrodružství, když se přihlásí průtrž mračen nebo sněhová bouře? Proč bychom si měli dopřát pohodlí sucha a tepla, když můžeme být svědky divokých sil přírody na vlastní kůži a prožít ten pravý pocit drsné kanadské přírody?

Navíc, absence bočních stěn má svou neopakovatelnou estetiku. Je to jako umělecké dílo, které symbolizuje otevřenost, propojení s okolím a nekonečné možnosti. Není to jen prostá zastávka, je to filozofický koncept, který nás nutí zamyslet se nad smyslem našeho cestování a našeho života. Kdo by si to nechtěl užít při čekání na autobus?

Zamyšlení: Autobusové zastávky na obchvatu
Autobusová zastávka vzor Nagano je určená především do měst a zástavby

A konečně, ušetříme tolik peněz na výstavbu a údržbu, že se nám to vrátí ve formě dalších úžasných projektů, jako jsou třeba fontány bez vody nebo parkoviště bez parkovacích míst. Vždyť kdo by chtěl vyměnit neopakovatelný zážitek čekání na autobus ve zastávce bez bočních stěn za nějaké to banální pohodlí?

Navíc, nezapomeňme na tu úžasnou roli, kterou tyto zastávky hrají ve společenském životě místních obyvatel. Je to místo, kde se setkávají sousedé, aby si vyměnili novinky, zasmáli se společně nad absurditou situace a navzájem se povzbudili v boji proti živlům. Taková zastávka se tak stává nejen místem čekání na autobus, ale také symbolem společenství a solidarity.

Zamyšlení: Autobusové zastávky na obchvatu
Autobusová zastávka – směr Čáslav

V závěru si musíme položit otázku: co nás opravdu dělá lidmi? Je to naše touha po pohodlí, nebo naše schopnost překonávat překážky a najít krásu i v těch nejneobvyklejších situacích? Možná právě autobusové zastávky na obchvatu Církvice bez bočních stěn nás učí, že život není jen o zabezpečení a komfortu, ale také o odvaze čelit nečekaným výzvám a objevovat skrytý potenciál ve věcech, které se na první pohled zdají nesmyslné.

Toto zamyšlení prosím berte s rezervou a humorem, samozřejmě uděláme co je v našich silách aby se boční stěny na zastávky nainstalovaly. Vyjádření zastupitelů obce, že instalace bočních stěn není možná jsme se rozhodli prověřit a prostudovali jsme veškeré dostupné normy. Zároveň jsme na příslušné úřady zaslali náš návrh na instalaci bočních stěn. Jakmile bude schválen – předáme jej místnímu obecnímu úřadu. Pak již nebude instalaci bočních stěn nic bránit.

Ideálně na tom bohužel není zastávka ve směru na Čáslav. Zde jsme navrhli boční stěnu širokou 42cm (stejně jako sedadlo lavičky). Víc není kvůli normám možné, ale pokud to bude schváleno – pořád lepší než nic. Máme nápady, jak zastávku upravit, ale s tím musíme zatím počkat.

219 komentářů: „Zamyšlení: Autobusové zastávky na obchvatu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *